Сънна апнея: Симптоми, рискове и лечение

Сънната апнея е сериозно състояние, при което дишането спира и започва многократно по време на сън. Най-често срещаните симптоми включват силно хъркане, усещане за задушаване през нощта, умора през деня и сутрешни главоболия. Ако не се лекува, сънната апнея може да доведе до сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

Диагностицирането на сънна апнея изисква провеждане на сънно изследване (полисомнография) или домашно тестване на съня. Тези тестове измерват различни параметри, включително дихателните цикли, нивата на кислород и движенията по време на сън, за да се установи наличието на апнея.

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) апаратите са златен стандарт в лечението на сънна апнея. Те работят, като осигуряват постоянен поток от въздух през маска, която носите по време на сън. Този поток поддържа дихателните пътища отворени и предотвратява спирането на дишането. Използването на CPAP апарат значително подобрява качеството на съня, намалява риска от свързани заболявания и увеличава енергията и концентрацията през деня.

Освен стандартните CPAP апарати, съществуват и APAP (автоматично регулиране на налягането) и BiPAP (двойно налягане) устройства, които предлагат индивидуализирано лечение в зависимост от нуждите на пациента. Правилното настройване и избор на подходящ апарат са ключови за ефективността на терапията. Ако страдате от сънна апнея или подозирате, че имате това състояние, консултирайте се с вашия лекар за съвет и лечение. Инвестицията в CPAP апарат не само ще подобри съня ви, но и значително ще повиши качеството на живота ви.

Назад към блога